Urna készítő - Urna választás

Az urna választás 10 kritériuma
 
Amikor eljön az idő, mert egyszer mindenkinél eljön az a pillanat, amikor elgondolkozik az elmúlásról, a lélekről, a tudatosan gondolkodók számára magától értetődő az urnás temetés.
A temetés után sokaknak gondot jelenthet az urna elhelyezése. Ezért fontos annak eldöntése már az urna kiválasztása előtt, hol szeretné elhelyezni az elhunyt hamvait?
Urnatemetőben vagy urnasírban való elhelyezéshez más fajta urna ajánlott, mint az otthon elhelyezetthez. Van, aki szétszóratja a hamvait és nincs szükség urnára. Vagy ha mégis szeretnének, elég egy kisebb méretű dísz urna, ami képes kifejezésre juttatni az eltávozó szellemiségét, és az itt maradottak hozzáfűződő szellemi ? érzelmi kötődését. Az igazán igényes, művészi értékű urna, az idő múlásával nem hogy elveszti az értékét, hanem folyamatosan növekvő értékkel bír. Olyan, mint egy festmény, melynek értéke az egekbe szökhet. Más szempontokat kell figyelembe venni annak, aki haza szándékozik vinni az urnát, és mást, aki az urnatemetőben kívánja elhelyezni. Akik a hazavitel, vagy az otthoni megemlékezés mellett döntenek, ezen írással elsősorban azoknak szeretnék egy pár választási szempontot ajánlani.


Kevesebb fa használat

Egy koporsó elkészítéséhez egy jól megtermett, terebélyes fát kell kivágni, ami komoly természet károsítás. Minden egyes fa kivágásával csökken az oxigéntermelés, és a fa kivágása egyben a víz-háztartás rombolásával jár. Egy urna elkészítéséhez ehhez képest jóval kisebb mennyiségű faanyagra van szükség. A legtöbb esetben, akár egy elszáradt - tehát nem élő - fából elkészíthető, mert kis terjedelme miatt, a még használható részéből elkészíthető. Tehát az egyik kritérium a kevesebb fa felhasználás.


A temetők túlzsúfoltsága

A temetőben való elhelyezés, egyre inkább a megnövekedett népesség problémájával találkozik. A temetők hely igénye, a megnövekedett területi igény már városrészeket foglal el, és ez egyre csak növekszik. Emellett az egekbe szökő árak, egyre kevesebb elhunyt számára nyújtanak elhelyezési lehetőséget.Egészség károsító hatás

Valószínűleg nem igen jut senki eszébe, hogy az urna lehet az egészségre káros hatással is. Ez akkor fordulhat elő, ha az otthoni elhelyezés mellett döntenek, mert a lakásban elhelyezett urnának lehet, az egészségre káros hatása. Hogyan lehetséges?
Nagyon sok ?fából? készült urna nem tiszta fából, hanem úgynevezett fahulladékból - forgácsból készül. Előre felaprítják a fát, majd különböző adalék anyaggal préselik a megfelelő szerkezetűre. Ezek az adalék anyagok vagy ragasztók, éppen egészségesnek nem nevezhető kipárolgása lehet káros. Ilyen lehet a forgácslapból, MDF-ből vagy rétegelt lemezből készült fatermékek.
A tiszta fából készült tárgyaknak nincs káros hatása, sőt észrevétlen kellemes illatot és hangulatot árasztanak ? egy darabka természetet lopnak be a lakásba.


Tárolás

Nagyon fontos az urna tárolása is. Hol szándékozzunk elhelyezni?
Más felületkezelést, külső védelmet kell adni a kertben, és mást bent a lakásban tartott urnának. A szabadban, a változó időjárás miatt az urnát, időjárás álló védő lakkal kell bekenni. Az ilyen védőlakkal kezelt urnát nem ajánlanám a lakásban tartani. Bár sokan tudják, és kísérletekkel ki is mutatták, hogy a mobil telefon káros az egészségre, mégis sokan használják. A belső térben elég természetes anyagból készült védő réteggel kezelni. Ilyenek a növényi olajok és a viaszok. A legjobb a méhviasz, mert ezt könnyen be lehet szerezni, és rendszeres használatával kellő és természetes védelmet ad a fának. A kellemes illatról nem is beszélve, amit kipárologtat.


Természetes anyag

Az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen anyagból készül. A kerámia urnák is természetes anyagból készülnek, de az elkészítéskor felhasznált különböző adalék anyagok, a mázak, sok esetben nem igazán visszavezethetőek. A fából készült munkák mellett szól a fa természetes szépsége, egészségre kedvező hatása, nem véletlenül terjedt el az a vélekedés, hogy a felhasználás után is élő anyag marad. Tovább él az alkotásban.


Méret

Nagyon fontos szempont lehet a méret is. Leginkább akkor, ha urna temetőben vagy urnasírban kerül elhelyezésre. A befogadó méretük ? ami általában nem túl nagy ? határozza meg az urna nagyságát.  De a lakásban elhelyezett urnánál is szempont lehet a méret. A hamvakat tároló edény, a keszon mérete és formája változó, mindkettő műanyagból készül. Általában két fő forma a jellemző, kerek és a téglalap formájú. Amit érdemes ezekről tudni, hogy a kerek formájú nagyobb, és általában ebből csak egy fér el egy urnában. A téglalap formájú mérete kisebb, és ebből lehet kettőt is elhelyezni egy urnában, ezt iker urnának nevezik. Azonban szokás a hamvakat, úgynevezett vászontasakba tölteni, ezt már tetszőleges formájú urnában tárolható.  Egy nagyobb méretű urnaváza ? amelyben a teljes méretű, vagyis szabvány méretű kerek műanyag urnabetét helyezhető el ? már méreténél fogva is nem mindegy hova kerül. Kisebb szobában ajánlott a földön elhelyezni, de egy nagyobb térben már bárhol szépen ékesíti a helységet. A kisebb méretű dísz urnák bárhol elhelyezhetőek a lakásban.


Kinézet

Magától értetődik, hogy az urna temetőben, vagy az altemplomban odaillő urnát fognak elhelyezni. De a lakásban is fontos szempont lehet, mennyire harmonizál, a többi tárgyal az urna formavilága, színe ? főleg ha látható helyre kerül. Nyílván egy modern lakásban bátran elhelyezhetünk egy modern formavilágú urnát. Az is szempont lehet, hogy egy vallásos felfogású személy lakásában nem igazán illik, egy túlzottan világi felfogású formajegyekkel ellátott urna. És ez fordítva is fennáll.  Az urna formája képes kifejezni az elhunyt személyiségét is, de erről majd többet a következő két pontban. ?


Szellemi beállítottság

Ez talán az egyik legfontosabb szempont. Milyen szellemi beállítottságú volt az eltávozott? Mert elsősorban e szerint kellene megválasztani az urnát. Más fajta urna, más féle motívum illik a különböző erkölcsi-vallási nézetet vallóknak. Például egy hívő katolikus vallásúnak a kereszt ábrázolás utal a beállítottságára, de egy nem vallásos személynek nem biztos, hogy tetszene. A lényeg, mivel különbözőek vagyunk az urnának is ajánlott lenne ezt tükröznie.


Az eltávozott személyiségének kifejezésre juttatása

Ez lenne a másik nagyon fontos szempont. Sajnos ezt nem igen szokták figyelembe venni. Nem csoda, hisz választék se igen van, mert nem nevezném választéknak azokat a szériában gyártott olcsó egyen urnákat, amit aztán az üzletekben borsos áron lehet kapni.
Vajon ki tud többet az urnáról, az eladó vagy a készítő?
Részletes tájékoztatásért vagy tanácsadásért ajánlott a készítőhöz fordulni, mert biztosan többet tud az általa készített urnákról. A tanácsadásban fontos szempontokat tudhat meg az urnáról, mely segíthet a döntésben. Az eltávozott emlékét a szívünkben őrizzük, de az urna hivatott ? egyfajta kapocsként ? megjeleníteni, kifejezésre juttatni az eltávozó szellemiségét, és az itt maradottak hozzáfűződő szellemi?érzelmi kötődését. Az urna esszenciálisan képes megjeleníteni mindazt, amit korábban a koporsó és a síremlék együtt. Maga az urna épp oly egyedi és személyes lehet, mint amilyen az eltávozott személyisége volt.


A vételár

Utoljára marad, bár nem utolsó szempont a vételár. Vagyis, hogy hol vegyem meg az urnát?
Meg lehet venni a különböző terjesztőknél ? viszont eladóknál, vagyis a temetkezéssel foglalkozó ? intéző cégeknél. De meg lehet venni magától a készítőtől is, hisz a legtöbb viszonteladó is a készítőtől rendeli meg.
Köztudottan alacsonyabb áron lehet közvetlenül a készítőtől vásárolni, sok esetben akár 50 százalékkal kedvezőbb áron. Ma már a távolság sem okozhat gondot, hisz a szállítás a futárszolgálattal gyors, biztonságos és nem drága.


Reméljük tudtunk segíteni ezen írásunkkal, és továbbra is szívesen válaszolunk kérdéseire.


Üdvözlettel

Urnakészítő

Ingyenes szállítás az egész országban.